UPPENBARELSER

Jag har nu det senaste halvåret varit i en valpbubbla. Har varit hemma otroligt mycket och bara umgåtts med mina hundar och levt livet hemma. Det har varit otroligt mysigt och det har lett till att min relation till valparna blivit otroligt stark. Det syns verkligen på dom hur mycket dom älskar mig och jag avgudar dom tillbaka! Varje gång jag kliver upp från en stol eller något liknande så kommer dom med öronen bakåt och en vilt svängande svans för att hälsa, som att jag har varit borta i timmar.

Dock så har min bubbla fått lite små hål under senaste veckan då uppenbarelsen om hur lite vi har gjort tillsammans har kommit smygande. Tex så har vi inte varit och hälsat på i nått annat hem än vårat, och valparna blir 8 månader om bara två dagar! Samma dag som den insikten kom så for vi för att hälsa på Sebbes faster och Scott fick följa med. Katten där var otroligt intressant kan jag tillägga. Då jag inte har en färdigt spann än och inte tävlar så har jag tänkt att i ett halvår så ska vi träna så mycket som möjligt på sakerna som jag inte alls tänkte på i min lilla bubbla. Mitt mål är att tävla i framtiden och då vore det bäst om hundarna var så erfaren som möjligt så att man inte får några oönskade överraskningar under vägen.

Saker vi måste träna på är:

  1. Spendera mer tid i burarna i hundbussen. När man tävlar kör man oftast långt och sover över på orten så då vore det bra om hundarna redan va van i att bo i bilen. Sova och bara ta det lugnt.
  2. Kunna äta vart som helst. Detta har samma sak att göra med förra punkten, hur kul vore det om man var på en tävling och hundarna matvägrar för att vi inte är hemma i vårat kök. Jag vill att dom ska kunna äta och dricka i: burarna i bilen, på stakeout linan och i hundgård ( det kan dock redan valparna). Tror inte valparna kommer va något problem men Bacardi är inte så matglad hemma så det kan bli en otrolig utmaning för henne.
  3. Hälsa på andra hushåll utan att vara en levande tornado. Jag skulle vilja att jag kan ta med vilken hund som helst, vart som helst och dom bara går omkring och nosar en stund innan dom lägger sig och tar det lugnt. Bacardi kan jag redan detta med då jag hade henne som ensamhund i början och hon var med överallt. Dock blir det oftast att ju fler hundar man har, ju sämre är man att ta med en enstaka individ på annat.
  4. Miljöträning, miljöträning, miljöträning. Att dom ska kunna klara av att hålla fokus på draget förbi vad som helst! Som tex får, hästar, motorfordon, främmande hundar, människor mitt ute i spåret osv. Det här kommer nog bli en riktigt jobbig utmaning då vi bor i vår lilla by 6 mil från närmaste stad och väldigt lite störningsmoment. Får har vi då i alla fall i byn så vi får väl börja där!
  5. Varva ner på stakeout. Just nu är hundarna relativt lugn på stakeouten jag sätter upp innan vi far och tränar (två dubbel linor jag fäster i fälgen), förutom Scott. Han gnäller och stutsar omkring en massa. Han måste lära sig att varva ner mer. Han blir väldigt glad och fort uppjagad när det händer något spännande så det kommer han få träna på.

Har säkert massor med andra saker som vi måste träna på, en till sak är att inte hoppa när det kommer in någon genom dörren – en sak dom aldrig verkar förstå. Men listan ovan är en bra riktlinje över vad vi har att lära. Jag kommer att fara upp till Sanna Eriksson i Jokkmokk på fredag och först hade jag tänkt lämna hundarna hemma men tror banne mig dom får följa med! En bra start på vår träning!

2 thoughts on “UPPENBARELSER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *